Haber

Nusr-et çalışanları mobbinge maruz kaldıklarını açıkladı: Hukuka başvuracaklar

Nusr-et restoran zinciri çalışanları, uzun süredir mobbinge maruz kaldıklarını iddia etti.

BirGün’den Buse İlkin Yerli’nin haberine göre İzinsiz çalıştıklarını, çalışma saatlerinin uzun olduğunu, yöneticilerin komi ve garsonlara kötü davrandığını belirten işçiler, psikolojilerinin bozulduğunu kaydetti. Seslerini duyurmak isteyen Nusr-et çalışanları, “Hukuki yollardan hakkımızı arayacağız” dedi.

4 AY İZİNSİZ ÇALIŞMA

İstanbul’da bir alışveriş merkezinde lüks et lokantaları zinciri Nusr-et’in şubesinde çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarına dikkat çekti. Yöneticilerin komi ve garsonlara keyfi davrandıklarını, anlaşamadıkları zaman psikolojik şiddet uyguladıklarını belirten bir çalışan, “Yaz sezonunda yazlık işyerleri açılıyor ve İstanbul’daki personel oraya gönderiliyor. Eksik personelle çalıştığımız için 10-12 saat çalıştığımız zamanlar oldu. Özellikle hafta sonu öğle yemeği molası için 20 dakika verildi. Yazlık işyerinde ise personel 4 ay süreyle izinsiz çalıştırılmaktadır.

‘SAĞLIK SORUNLARI YAŞAMAYA BAŞLADIM’

Nusr-et’ten bir komi, “Personel sıkıntısı yaşamaya başlayınca iş yükü komilere bindi. Sürekli hizmetkarlara ateş ediyorduk. Bazıları 40 kiloya ulaşabildi ve bu da sağlık açısından kötü sonuçlar doğurmaya başladı. Sağlık sorunları yaşamaya başladım” dedi.

‘İPUCU, MAAŞIMIZ KESİLDİ’

Lokantanın başka bir şubesinde çalışan kişi yaşadıklarını şöyle anlattı: “Sözleşme 8 saat diyor ama biz 10 saat 11 saat çalıştık. Bunu insan kaynaklarına bildirdiğimizde ‘gidince paramız ödenecek’ denildi ve bir kuruş alamadık. Çok karmaşık yönetimlerde çalıştım, hakkımız yenildi. Bize günde bir öğün verildi ve akşam patates ekmek yediğimiz için cezalandırıldık. Bahşiş ve maaşımızdan kesintiler yapıldı. Görevimiz olmayan işler yaptık.”

“TÜRKİYE’DE ADALET OLMADIĞINI BİLİYORUM”

Lokanta sahibi Nusret Gökçe’nin hakkını almak için aylardır beklediğini ve Gökçe’nin kendisini oyaladığını öne süren komi, sözlerini şöyle sürdürdü: “5-6 ay çalışmadım. İçeride tazminatım vardı, almadım. ‘Sözleşmenizi feshederseniz, size tazminat ödeyeceğiz. ‘Sen iptal etmezsen olmaz’ dediler. Ben de bekar olduğum için herhangi bir adalet kurumuna başvurmadım. Koca Nusr-et, biliyorum ki Türkiye’de adalet yok.”

YASAL İŞLEMLERE BAŞVURACAKLAR

Başka bir işçi ise “Ben bu iş için yeter diyorum. Belki bir kez olsun Türkiye’de adalet işlerin yanında olacak” dedi. Personel bundan sonraki süreçte başka yöntemlere başvuracağını açıkladı.

habersaphane.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu